Eerste editie LICHT Hengelo

Van 12 tot en met 27 februari stond Hengelo in het teken van LICHT. Twee weken lang kon je verschillende (kunst)werken op het gebied van techniek, projectie en kunst in de binnenstad van Hengelo bewonderen. 

Wij kijken terug op een geslaagde editie. Wat hebben we genoten van alle mooie (kunst)werken en de vele reacties op LICHT. Nu op naar 2023; dan willen we LICHT uitbreiden tot een LICHT Festival. Dit jaar was het initiatief nog kleinschalig opgezet vanwege de geldende COVID-19 maatregelen. Door middel van een wandelroute konden bezoekers alle (kunst)werken bewonderen. En wat was er dan allemaal te zien?

1. Samen
Met het project Samen worden persoonlijke aandacht, liefde en verbinding gevisualiseerd in een tijd waarin er steeds meer afstand ontstaat tussen individuen. Bij de vijver in het Prins Bernard Plantsoen is het samenkomen van individuen dé manier om een mooi schouwspel van licht te kunnen bewonderen.

2. CONTROL x TikToy
Het Industrieplein wordt omgetoverd tot één groot schouwspel. Hier komt de identiteit van dit bijzondere gebied in ontwikkeling tot uiting in een schouwspel van graffitikunst, vaardigheid en projectie.

3. Street Art Gallery x CYCLE
Maak een bijzondere, interactieve reis door het (industriële) verleden van Hengelo. Op het Burgemeester Jansenplein staan een zestal containers met graffiti die het decor vormen voor deze reis. In twee van de containers worden animaties en video’s geprojecteerd, maar dat gaat niet vanzelf. De bezoeker wordt uitgedaagd tot interactie: het verhaal van Hengelo is namelijk pas zichtbaar als men op een stilstaande fiets in beweging komt.

4. Schelling
De Amsterdamse kunstenaar Peter Vink (bekend van het prachtige lichtkunstwerk in de nieuwe stadhuishal) heeft speciaal voor LICHT een kunstwerk gemaakt dat te bewonderen is achter de Lambertusbasiliek, op één van de sokkels van HeArtpool in de Wemenstraat.

5. Tunnel Vision
Altijd al het stralende middelpunt willen zijn? Omringt door licht loop je dwars door het grafische lijnenspel naar je volgende bestemming. Deze tunnel van bijna 8 meter brengt licht in de duisternis

6. Colourful
Het Schouwburgplein wordt omgetoverd tot één grote massa van kleuren. Dansend over alles wat het raakt, enkel een schaduw achterlatend. Laat de kleuren op je projecteren en word onderdeel van deze zee aan kleur.

VerLICHTe winkelroute
Ook was er een verLICHTe winkelroute langs 26 etalages in de binnenstad. Door middel van sensor konden bezoekers iets in de etalages activeren.

Partners

LICHT is een initiatief van Hengelo Promotie en werd mede mogelijk gemaakt door SCH – Binnenstad Hengelo, Gemeente Hengelo, Verrev, TriMotion, Tick Tick Boom, Outside the Circle, Metropool, kunstenaar Peter Vink en Kidsatthepark

Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met het laatste nieuws van Uit in Hengelo. Uitschrijven kan op elk moment via een link onderin de nieuwsbrief. 

Abonneer je op onze nieuwsbrief